De gezondheidszorg staat voor grote uitdagingen. Hoe kunnen we inspelen op de toenemende zorgvraag, zonder in te boeten op kwaliteit en persoonlijke aandacht? Verpleegkundig specialist Wendel Dierckx en longarts Prof. Dr. W. De Backer, namen het heft in eigen handen en richtten Medimprove op. Medimprove biedt multidisciplinaire zorg voor patiënten met chronische respiratoire aandoeningen, dicht bij huis. Hun missie? Zorg toegankelijker, sneller en persoonlijker maken, met het oog op een betere levenskwaliteit voor (long)patiënten.
Wendel Dierckx: "Toen we nog in het ziekenhuis werkten, voelden we al dat een nieuwe, multidisciplinaire aanpak nodig was. Ziekenhuizen richten zich steeds meer op acute zorg, terwijl wij ons wilden inzetten voor chronische (ofwel langdurige) zorg, dicht bij de patiënt. Daarnaast brengt de ziekenhuissetting ook andere uitdagingen met zich mee. Als longpatiënt moet je vaak een lange afstand afleggen van de ziekenhuisparking naar de revalidatieafdeling. Tegen de tijd dat je er bent, ben je soms al uitgeput.
Ziekenhuizen richten zich steeds meer op acute zorg, terwijl wij ons wilden inzetten voor chronische zorg, dicht bij de patiënt.
Vaak zijn er in ziekenhuizen ook meer personeelswissels: de ene keer zie je de arts, de andere keer een assistent. Als verpleegkundige merkte ik hoe waardevol het is om dezelfde patiënten terug te zien. Zo bouw je een band op en kan je hen beter opvolgen.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Als longarts merkte ik voornamelijk dat universitaire ziekenhuizen focussen op dringende, complexe zorg, minder op langdurige zorg. Patiënten met complexe, chronische aandoeningen vallen hierdoor vaak tussen wal en schip. Onder druk van de stijgende zorgvraag besloten Wendel en ik daarom om die multidisciplinaire zorg buiten de muren van het ziekenhuis te organiseren.
Medimprove combineert een multidisciplinaire aanpak met specialistische expertise. Hoewel multidisciplinaire zorg op zich niet nieuw is, maakt die combinatie ons uniek in ons domein.”
Wendel Dierckx: "We werken bewust aanvullend op ziekenhuizen. Als een patiënt toch een opname nodig heeft, werken we samen met Antwerpse ziekenhuizen.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Bij Medimprove bundelen we de expertise van kinesisten, verpleegkundigen en artsen onder één dak. Dit maakt dat we snel kunnen schakelen. Stel, een patiënt laat een longfoto maken. Dan is het in een ziekenhuis soms wachten op een afspraak om dit te kunnen bespreken. Bij ons kan zo’n bespreking meteen. Bij respiratoire aandoeningen telt elke dag; je wil voorkomen dat patiënten naar spoed moeten.”
“Bij Medimprove bundelen we de expertise van kinesisten, verpleegkundigen en artsen onder één dak. Dit maakt dat we snel kunnen schakelen.”
Wendel: “Onze filosofie is een correcte, snelle en gepersonaliseerde aanpak. Patiënten mogen ons altijd bellen, zelfs als de online agenda vol zit. We doen ons uiterste best om zorg te bieden, altijd.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Soms vertrekken patiënten uit het ziekenhuis met meerdere vervolgafspraken. Dan ben je maanden bezig. Wij bieden geïntegreerde zorg: longfunctieonderzoek, fietsproeven en medicatieaanpassingen combineren we in één bezoek.”
Wendel: “De samenwerking tussen artsen en kinesisten is een enorme meerwaarde. Onze medische apparatuur maakt het mogelijk om tests uit te voeren en snel in te grijpen tijdens revalidaties. Deze nauwe samenwerking biedt patiënten een vollediger traject.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Wendel runt onze praktijk als verpleegkundig specialist met een indrukwekkende gedrevenheid en toewijding. Dit gaat verder dan wat ‘moet’; het is een keuze om écht beschikbaar te zijn. Ik vergelijk Medimprove graag met een ‘nurse-led clinic’. Wendel runt als verpleegkundig specialist onze praktijk. Artsen staan naast andere experts, niet erboven of erbuiten.”
“Wendel runt als verpleegkundig specialist onze praktijk. Artsen staan naast andere experts, niet erboven of erbuiten.”
Wendel: “Bij Prof. De Backer bewonder ik vooral hoe hij zijn enorme kennis en ervaring gebruikt om zowel patiënten als collega’s te inspireren. Hij motiveert ons om te blijven leren en innoveren, altijd met de patiënt voorop.”
“Prof. De Backer tilt ons allemaal naar een hoger niveau vanuit de intrinsieke motivatie om betere patiëntenzorg te bieden.”
Wendel: “Onze multidisciplinaire aanpak leidt tot medische doorbraken. Zo hebben we op basis van voor- en na CT-scans onze revalidatietherapieën aangepast voor longcovid-patiënten. Met de technologie van Fluidda kunnen we zeer specifiek in kaart brengen welke luchtwegen of bloedvaten problemen veroorzaken. Die inzichten zijn goud waard.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Dankzij deze technologie begrijpen we ziektebeelden beter en kunnen we gerichte behandelingen bieden. Het laat zien hoe essentieel samenwerking tussen technologie en zorg is.”
Prof. Dr. W. De Backer: "Met Medimprove willen we bouwen aan de zorg van morgen: laagdrempelig, kwaliteitsvol en altijd patiëntgericht. We hopen dat het gezondheidssysteem deze manier van werken meer gaat stimuleren en integreren, zodat patiënten overal toegang krijgen tot persoonlijke zorg, dichtbij huis.
“De toekomst ligt in samenwerken. Ziekenhuizen en praktijken zoals Medimprove kunnen samen een zorgnetwerk bouwen waarin elke patiënt telt. Door elkaar aan te vullen, zorgen we ervoor dat niemand uit de boot valt. Zo maken we de zorg niet alleen persoonlijker en toegankelijker, maar ook veerkrachtiger voor de uitdagingen van morgen.”